Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 16.04.2024, 08:06

Осійський ЗЗСО

І-ІІІ ступенів

ім. Федора Потушняка

Категорії розділу
Головні події школи [228]
Важливе від МОН [30]
Методична робота школи [5]
Виховна робота [2]
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Січень » 23 » Важливе від МОН №38
14:03
Важливе від МОН №38

Вітаємо, колеги!

На зв’язку – Міністерство освіти і науки із добіркою найважливіших новин і актуальних можливостей для освітян. Сьогодні у нашому листі читайте про особливості роботи закладів освіти з 25 січня, старт реєстрації на сертифікацію вчителів 2021, інтерактивні симуляції PhET з природничих наук та математики, проєкт “Прокачай школу”, який допоможе технологізувати українські заклади освіти, а також про інші новини і можливості. 

Тож починаємо!

 

ЯК ПРАЦЮВАТИМУТЬ ЗАКЛАДИ ОСВІТИ З 25 СІЧНЯ – РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН

З 25 січня продовжують діяти обмежувальні протиепідемічні заходи для закладів освіти, визначені постановою Уряду №1236.

Згідно з документом, на період дії карантину заборонено:

  • відвідувати заклади освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;
  • відвідувати заклади освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим COVID-19 перебуває більш як 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
  • проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

Додаткові обмежувальні заходи для закладів освіти, встановлені на період 8-24 січня 2021-го, не діятимуть з 25 січня. 

Докладніше читайте за посиланням

 

СТАРТУВАЛА РЕЄСТРАЦІЯ НА СЕРТИФІКАЦІЮ ВЧИТЕЛІВ 2021

Розпочалась реєстрація на сертифікацію педагогічних працівників 2021. Реєстрація триватиме до 31 січня, а перший етап сертифікації – незалежне тестування – відбудеться вже 27 лютого.

Зареєструватись можуть вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років.

Щоб зареєструватись на сертифікацію, необхідно заповнити реєстраційну картку-заяву, бланк якої формується на сайті УЦОЯО, і надіслати комплект реєстраційних документів до відповідного регіонального центру.

Докладно про реєстрацію читайте за посиланням

 

УЧНІ 9-Х КЛАСІВ СКЛАДАТИМУТЬ ДПА У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ В ПИСЬМОВІЙ ФОРМІ

У 2020/2021 навчальному році учні 9-х класів складатимуть державну підсумкову атестацію у закладі освіти в письмовій формі. Цей встановлює наказ МОН №1262. Відповідно, інформація про звільнення від проходження ДПА учнів 9-х класів та/або її проходження онлайн є недостовірною. 

Докладніше про це – за посиланням

 

ОНЛАЙН-МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ОСВІТЯН

Запис онлайн-вебінару “Особливості закупівель і впровадження НАССР у сфері організації харчування у закладах освіти”. Під час нього експерти МОН і Мінекономіки розказали:

  • як планувати і здійснювати закупівлі послуг з харчування, 
  • які особливості має тендерна документація,
  • чим важлива система управління безпечністю харчування НАССР.

Онлайн-запис вебінару – на Facebook МОН за посиланням, матеріали вебінару – за цим посиланням, а ось тут можна прочитати більше про зміст вебінару. 

Вебінар відбувся в межах кампанії “Освіта у нових громадах від А до Я”, яку реалізує швейцарсько-український проєкт DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та проєкту “Архітектура реформ в Україні” за фінансової підтримки ЄС.

 

Безкоштовний онлайн-курс “Викладання української в класах із навчанням мовами національних меншин”. Курс запустили МОН спільно з Проєктом фінської підтримки реформи української школи “Навчаємось разом”.

Він складається з 6-ти модулів, додаткових матеріалів, тестів і практичних завдань. Слухачі, які пройдуть курс до кінця та успішно складуть фінальне тестування, отримають сертифікат. Перші два модулі курсу вже доступні за посиланням

Онлайн-курс допоможе знайти відповіді на питання:

  • як підготуватися до початку вивчення мови;
  • які фактори впливають на засвоєння другої мови;
  • якими є особливості планування навчання з фокусом на учня;
  • як виконати вимоги до обов’язкових результатів навчання.

 

ІНТЕРАКТИВНІ СИМУЛЯЦІЇ З ПРИРОДНИЧИХ НАУК ТА МАТЕМАТИКИ
НА ПЛАТФОРМІ LEARNING PASSPORT

На безкоштовній онлайн-платформі Learning Passport від ЮНІСЕФ доступні інтерактивні симуляції PhET з математики, фізики та біології для учнів 7-10 класів, а також інструкції для викладачів українською. Найближчим часом будуть завантажені симуляції з хімії. 

Симуляції є зручним рішенням для дистанційного навчання, особливо тоді, коли можливість проводити лабораторні роботи у класі обмежена чи взагалі відсутня.  

Інтерактивні симуляції PhET розроблені університетом Колорадо на основі наукових педагогічних досліджень та спонукають учнів до навчальних досліджень й експериментів у ігровій формі. Так, вчителі разом з учнями можуть досліджувати, що таке гравітація, як працює маятник, як поводить себе речовина залежно від температури тощо. І все це – у віртуальній лабораторії, де учню належить роль справжнього дослідника. 

Матеріали можна знайти на сайті Learning Passport у категоріях “Математика” та “Природничі науки, техніка та технології”. 

 

ПРОЄКТ "ПРОКАЧАЙ ШКОЛУ" ДОПОМОЖЕ ТЕХНОЛОГІЗУВАТИ ЗАКЛАД ОСВІТИ

МОН підтримало спільну ініціативу інноваційної телекомунікаційної компанії Deltahost та ГС “Освіторія”, які започаткували проєкт “Прокачай школу”. Проєкт допоможе технологізувати українські заклади освіти.

У межах проєкту щонайменше 12 шкіл протягом 2021 року отримають технологічні подарунки, зокрема інтерактивні дошки, планшети, ноутбуки або інші гаджети. Загальний кошторис подарунка для однієї школи становить 30 тисяч гривень. 

Участь у відборі можуть взяти всі школи, які заповнять анкети. Прийом анкет триватиме до 1 грудня 2021 року. Щомісяця обиратимуть одну школу. Уся інформація про перебіг проєкту та його учасників буде регулярно публікуватися на сайті та у Facebook ГС "Освіторія". У разі виникнення додаткових питань можна буде звернутися за телефоном +38 (095) 469 58 39 або електронною поштою asm@osvitoria.org.  

Докладно про ініціативу читайте у цьому матеріалі МОН

 

АНОНС: 25 СІЧНЯ – ВЕБІНАР ПРО ЗМІНИ ДО ФОРМУЛИ РОЗПОДІЛУ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ ГРОМАДАМИ 

25 січня швейцарсько-український проєкт DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” проведе вебінар на тему “Освітня субвенція: зміни до формули розподілу та особливості використання коштів для громад”.

Анастасія Софієнко, керівниця експертної групи з питань бюджетування МОН, докладно розкаже: 

  • про зміни до формули, за якою визначається порядок розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами;
  • як розрахувати субвенцію за формулою і як вона працює;
  • чому варто оптимізовувати власну мережу закладів освіти, щоб вистачало коштів;
  • на що можна використати залишки освітньої субвенції, якщо вони є на рахунках територіальних громад.

Дата і час: 25 січня 2021 року, 14:00.

Реєстрація на вебінар обов’язкова за посиланням: https://cutt.ly/EjEh74y. У формі можна залишати запитання для спікерки. Вказуйте, будь ласка, коректну електронну адресу, адже лінк на вебінар буде надіслано напередодні заходу саме на цю адресу. 

Вебінар є частиною кампанії “Освіта у нових громадах від А до Я”. Мета кампанії – допомогти головам і управлінцям освітою новоутворених і реорганізованих громад сформувати ефективну систему управління освітою. 

Стежте за оновленнями, завантажуйте порадники із типовими шаблонами документів, дивіться записи вебінарів на novihromady.decide.in.ua. Тут вже розміщено відео вебінарів, зокрема, про алгоритм та процедуру передачі майна закладів освіти на баланс місцевих рад, створення Центру професійного розвитку педагогічних працівників, бухгалтерське обслуговування та фінансову автономію закладів освіти. 

 

ОБГОВОРЕННЯ ДОКУМЕНТІВ І ПІДРУЧНИКІВ.
БУДЕМО ВДЯЧНІ ЗА ВАШУ ДУМКУ!

Інститут модернізації змісту освіти запрошує до обговорення електронних версій фрагментів підручників. Терміни розгляду підручників для 4 класу – з 18 січня до 9 лютого, для 8 класу – з 22 лютого до 17 березня.

В обговоренні можуть брати участь педагогічні працівники, представники громадських освітніх організацій, батьки учнів, усі небайдужі до якості шкільної освіти. Крім ознайомлення з фрагментами підручників, також можна переглянути експертні висновки до них і висловити пропозиції та зауваження до змісту та дизайну навчальної літератури для 4 та 8 класів, представленої в Електронній бібліотеці ІМЗО.

Узагальнені пропозиції будуть передані видавництвам і авторам підручників для доопрацювання. Інструкція щодо ознайомлення з електронними версіями фрагментів підручників – за посиланням

 

Міністерство пропонує для громадського обговорення проєкт наказу "Про внесення змін до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти". Проєкт завантажуйте за посиланням

Мета проєкту – привести Типовий перелік комп’ютерного обладнання для закладів освіти у відповідність до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.

Пропозиції та зауваження просимо надсилати на b_kudrenko@mon.gov.ua до 5 лютого з темою повідомлення “Громадське обговорення”.

 

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка :-) 

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

Категорія: Важливе від МОН | Переглядів: 200 | Додав: marykopyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пам'ятні дати
Календар свят. Мова, граматика, спілкування
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024