Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 00:17

Осійський ЗЗСО

І-ІІІ ступенів

ім. Федора Потушняка

Категорії розділу
Головні події школи [228]
Важливе від МОН [30]
Методична робота школи [5]
Виховна робота [2]
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Лютий » 27 » Важливе від МОН №43
13:00
Важливе від МОН №43

Вітаємо, колеги!

Сьогодні у нашому традиційному листі дізнавайтесь про рекомендації для шкіл щодо роботи під час адаптивного карантину, затверджену типову освітню програму для 5-9 класів, старт сертифікації вчителів та інші важливі новини. Також на вас чекає добірка корисних можливостей для педагогів та учнів.

Розпочинаємо!

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ МОН ШКОЛАМ ДЛЯ РОБОТИ
ПІД ЧАС АДАПТИВНОГО КАРАНТИНУ З 24 ЛЮТОГО

Оприлюднено рекомендації МОН щодо роботи шкіл під час адаптивного карантину. Нагадаємо, з 24 лютого на території України встановлюється "жовтий" рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого, зокрема, забороняється: 

  • відвідувати заклади освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим COVID-19 перебуває більш як 50% здобувачів освіти та персоналу закладу;
  • проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів);
  • проводити масові (культурні, спортивні, наукові, освітні, професійні тематичні та інших) заходи за участю більше однієї особи на 4 кв. м. площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 50% місць у кожному окремому залі.

У разі встановлення на території регіону "червоного" рівня забороняється відвідувати заклади освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.

Докладніше про це – за посиланням, повний текст рекомендацій завантажуйте тут

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ТИПОВУ ОСВІТНЮ ПРОГРАМУ ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ

19 лютого затверджено типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Програма створює умови для продовження реформи "Нова українська школа" у 5-9 класах із 2022 року.

З-поміж важливих положень:

  • при 5-денному навчальному тижні кількість годин становить: для учнів 5 класу – 28, 6 класу – 31, 7 класу – 32, 8 класу – 33, 9 класу – 33 години на тиждень;
  • гранично допустиме річне навчальне навантаження учнів становить: для 5-6 класів – 2 065 годин, 7-9 класів – 3 430 годин (разом – 5 495 годин);
  • реалізація  соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі здійснюється через інтегрований курс "Здоров’я, безпека та добробут" (5-9 класи) і предмет "Підприємництво і фінансова грамотність" (8-9 класи);
  • передбачено можливість вивчення учнями 5-6 класів у межах соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі одного з предметів: "Етика", "Культура добросусідства" або іншого курсу морального спрямування;
  • заклад освіти визначає перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів) для реалізації кожної освітньої галузі, що відображається в навчальному плані освітньої програми закладу освіти.

Докладніше про типову освітню програму читайте ось тут, із самою програмою ознайомлюйтесь ось тут

 

ЗА ДВА ДНІ СТАРТУЄ СЕРТИФІКАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ 2021

Вже 27 лютого відбудеться перший етап сертифікації – незалежне тестування фахових знань та умінь вчителів початкової школи.

Іспит розпочнеться об 11:00. Допуск учасників сертифікації до пунктів тестування здійснюватиметься з 10:15 до 10:50. Для входу до пункту тестування учасник сертифікації має показати  паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та лист-виклик.

Листи-виклики розміщено в “Кабінеті учасника сертифікації”. У них зазначено адреси пунктів проведення незалежного тестування. Радимо учасникам завчасно роздрукувати лист-виклик: цей документ є обов’язковим для допуску до пункту тестування.

Більше інформації про перший етап сертифікації та корисні матеріали для підготовки до нього – за посиланням

 

ЛИШИВСЯ ТИЖДЕНЬ ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ НА ЗНО 2021

До завершення реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2021 року лишився тиждень – вона триває до 5 березня. Наразі для участі в ЗНО й державній підсумковій атестації зареєстровано близько 150 тис. осіб. 

За нагоди просимо нагадати учням про ці терміни, щоб вони встигли зареєструватись на ЗНО, якщо ще не зробили цього.

Про всі деталі цьогорічного ЗНО можна дізнатися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти

 

ОСВІТНІЙ ВЕБСЕРІАЛ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ “ФІНАНСОВИЙ SKILLUP.
ШКОЛА ПЛАТІЖНОЇ ГРАМОТНОСТІ”

Для поглиблення знань підлітків щодо сфери фінансової грамотності, безготівкових рахунків та правил безпечних онлайн-платежів компанія Mastercard у співпраці з Асоціацією "ЄМА" та за підтримки МОН представила освітній вебсеріал "Фінансовий SkillUp. Школа платіжної грамотності". 

Вебсеріал складається із п’яти серій по 5-8 хвилин за такими темами: 

  • моя перша платіжна картка (частина 1 і 2), 
  • сучасні платіжні інструменти, 
  • оплати в інтернеті,
  • безпечний геймінг. 

Відео вже доступні у спеціальному розділі на сайті МОН. Докладніше про вебсеріал читайте ось тут

 

ВЕБІНАР ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ЗА УЧАСТІ НАУКОВЦІВ

Як зацікавити дітей наукою? SCIENCE TEENS PLATFORM запрошує вчителів на відкритий вебінар за участі українських вчених. 11 березня науковці розкажуть, як провести урок захопливо та інтерактивно і де шукати нову цікаву інформацію для школярів. 

Лекторами будуть:

  • астрофізикиня Олена Компанієць, яка двічі перемогла в конкурсах NASA, зокрема з командою українських школярів; 
  • нейрофізіолог Сергій Данилов, який створює технологію з покращення якості читання школярів;
  • кліматологиня Світлана Краковська, учасниця Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату при ООН.

Кожен виступ – 20 хвилин у форматі уроку. Далі – сесія питань-відповідей. Учасники вебінару додатково отримають повний курс із 16 лекцій та воркшопів на теми природи, космосу, людини. 

Реєстрація на вебінар – за посиланням.

 

БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ
ТА ФОРМУВАННЯ ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ

Міністерство надзвичайно стурбоване трагічними подіями, що сталися з підлітками через небезпечні ігри в соціальних мережах. Створення безпечного освітнього середовища, зокрема в інтернеті, формування навичок цифрової грамотності та поведінки у дітей у всесвітній мережі є важливими завданнями.

Зокрема, на сайті МОН можна знайти розділ “Безпека дітей в Інтернеті” для підвищення рівня обізнаності батьків і вчителів.

Крім того, діють телефони "гарячих ліній", за якими діти можуть отримати психологічну підтримку в разі, якщо вони потрапили в ризиковані для здоров’я ситуації, зокрема випадки, пов’язані із соціальними мережами.

  • Національна дитяча гаряча лінія: 0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних), 116111 (безкоштовно з мобільних).
  • Безкоштовна цілодобова гаряча лінія для жертв домашнього насильства – 15-47. 
  • Безкоштовна Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства – 116-123. 

На платформі цифрової освіти ДІЯ також можна знайти освітній Серіал для батьків "Безпека дітей в інтернеті" про те, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних інтернет-спілок, сексуального насильства.

На сайті Міністерства цифрової трансформації оприлюднено онлайн-посібник "COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів". У ньому розміщена інформація про найбільш актуальні проблеми віртуального життя дітей, способи розв’язання проблем та захист дітей онлайн під час карантину.

Ми спільно маємо відслідковувати нові тенденції в цифровому середовищі, вчасно на них реагувати та підвищувати обізнаність батьків, вчителів та дітей щодо можливих ризиків.

 

ПЛАН ЗАХОДІВ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ
STEM-ОСВІТИ ДО 2027 РОКУ

Оприлюднено план заходів щодо реалізації Концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти) до 2027 року. 

Зокрема, план заходів передбачає розробку:

  • навчальних матеріалів та методичних рекомендацій для вчителів з підготовки здобувачів освіти до участі у міжнародному освітньому дослідженні PISA;
  • циклу відеолекцій для вчителів фізики, математики і початкових класів зі STEM-освіти;
  • нового змісту STEM-освіти для здобувачів загальної середньої освіти.

Докладніше про це читайте ось тут, а сам план заходів завантажуйте за цим посиланням.

 

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка :-) 

До наступного четверга! 

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

 
Категорія: Важливе від МОН | Переглядів: 215 | Додав: marykopyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Пам'ятні дати
Календар свят. Мова, граматика, спілкування
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024